Close

2016-08-11

Nyomtatnál, de messze van a nyomtató?

Az üzletben egyre többször jön elő a téma, mivel a legtöbb háztartásban, illetve cégben is több számítógép is megtalálható, de az esetek többségében viszont csak egy nyomtató. Nyilván kézenfekvő megoldás, hogy fogom a notebookot, és odaviszem a nyomtatóhoz, vagy fogom a nyomtatót és odaviszem a számítógéphez, amiről nyomtatnék, de valljuk be, ehhez senkinek sincs kedve. Mit tegyünk, ha nem akarjuk magunkat ezzel a procedúrával kínozni?

Lássuk mik a lehetőségek:

 

  1. Nincs még nyomtatónk – Nyilván adja magát a helyzet, hogy veszünk egy hálózati csatlakozóval, vagy wifi kapcsolattal ellátott nyomtatót, bekötjük a hálózatunkba, és bármelyik adott hálózaton elhelyezkedő eszközről feltelepíthető, beállítható, illetve használható a nyomtató. Ami még jobb, hogy a még legtöbb modern okos eszköz is támogatja a hálózati nyomtatást, szóval gond nélkül nyomtathatunk akár még telefonról vagy tabletről is.
  2. Már van nyomtatónk – Természetesen ebben az esetben is választhatjuk az első pontot, és vehetünk a nyomtatónk helyett egy másik, hálózati verziót, sőt, ha a régi nyomtatóba, már drágán beszerezhető a tintapatron, sok esetben javasolt is, viszont összességében olcsóbb megoldás lehet, a wifi router lecserélése.
Hálózati nyomtató

Hálózati csatlakozóval felszerelt nyomtató

Milyen wifi routert válasszunk, hogy tudjunk hálózatról nyomtatni?

 

Elsősorban arra kell odafigyelni, hogy legyen rajta USB port, viszont ez önmagában nem elég. Legtöbbször ez csak hálózati fájlmegosztásra használható, szóval arról is meg kell bizonyosodni, hogy van-e úgynevezett “print server” funkciója. Nagyon fontos az is, hogy a nyomtatónk a router által támogatott legyen, vásárlás előtt erről is fontos megbizonyosodni, ugyanis míg a legtöbb új nyomtató támogatása meg van oldva, az öregebb nyomtatók esetében lehetnek problémák.

Van routerem, nyomtatóm, hogyan tovább?

 

Hálózati nyomtató esetében, a hálózatba történő bekötés után csak ki kell választani a hálózatról az elérhető nyomtatók közül a miénket (valószínűleg az lesz az egyetlen), és a meghajtók telepítése után már használhatjuk is.

A másik verziónál kicsivel bonyolultabb a helyzet, mivel először be kell aktiválni a print server-t a routerben, majd a gépre egy áthidaló segédprogramot kell telepíteni, mely a Windows nyomtatókezelője és a már említett print server között létesít kapcsolatot. A nyomtatót itt magán a segédprogramon belül tudjuk kiválasztani. Nem kell aggódni, mivel általában a segédprogram, sőt leírás is van a routerhez csomagolva, illetve az interneten is elérhető. A telepítés menete gyártónként változhat, de összességében a mechanizmus nem sokban tér el.

 

TIPP:

ASUS RT-N14U

ASUS RT-N14U – kapható az üzletünkben.