Close

2016-10-06

Történet mód egy sportjátékban?

Ahogy beköszöntött az ősz, úgy uralkodott el rajtam az a bizsergető érzés, ami már annyi éve minden szeptember környékén utolér. Megérkezett a kedvenc játékom legújabb iterációja, a Fifa 17. Természetesen, mint minden éven, idén sem tudtam várni, és már hetekkel, hónapokkal korábban előrendeltem a játékot, hogy legkésőbb (!) a kiadás napján a gépemre kerüljön.

Régi motoros fifásként, egészen a tavalyi évig kitartottam amellett a rögeszmém mellett, hogy billentyűzettel jobb játszani, mint kontrollerrel.  Idén aztán bekövetkezett a nagy változás, rászedtem magam, hogy immáron gamepad segítségével lőjem a gólokat. Be is szereztem egy PC-re szánt XBOX 360 kontrollert, mert az adja vissza leginkább az élményt. Elindítod, és automatikusan a megfelelő gombokhoz vannak hozzárendelve a megfelelő funkciók, nem kell állítgatni semmit. Természetesen az XBOX One gamepadjére ez ugyanúgy igaz.

Fifa 17 XBOX controller

Első indításnál szokás szerint le kell játszanod egy meccset, még mielőtt bármit is beállítanál, amit bár hosszabbításban ugyan, de sikerült is mindjárt megnyerni. Ezután jönnek a szokásos beállítások: nehézségi fok, kedvenc csapat, beállítás fájl létrehozása, stb. Természetesen most is megvannak a már ismert online és offline játékmódok, ezen a téren sok változás nem történt, ami eddig jó volt, továbbra is az. Ami viszont változott, hogy kaptunk egy a játék történetében új, de máshonnan már jól ismert Frostbite játékmotort, emellett pedig javított fizikát, teljesen újraírt szabadrúgásokat, tizenegyeseket, illetve szögleteket is. Ami viszont a legnagyobb meglepetés, hogy érkezett a játékba egy történet mód is, a The Journey.

Az alaptörténet az, hogy a 17 éves Alex Hunter, gyerekkori barátjával Gareth Walkerrel részt vesznek egy válogatáson, ahol bekerülhetnek Anglia futballkrémjébe, amennyiben jól teljesítenek, és valamelyik nagy csapat szerződést kínál nekik. Ezután elkezdődik “az utazás”, mely során edzéseken, mérkőzéseken kell bebizonyítaniuk az edzőnek, hogy a kezdőcsapatban van a helyük. Természetesen nem kell sokáig várni, hogy kiderüljön, hogy rögös az út a csúcsig, viszont ennél többet nem árulok el a játékmenetről, nem szeretnék elvenni az élményből.

Egy hétnyi játék után azt kell, hogy mondjam, nagyon elégedett vagyok az EA Sports idei teljesítményével. Sok hasznos újítás, javítás került be a játékba, sokkal jobb, szórakoztatóbb és izgalmasabb az elődjénél, és az új játékmotornak köszönhetően, gyönyörűek az animációk és az átvezető videók.

Ha értékelnem kellene, egy erős 9/10-et mondanék, és már most biztos vagyok benne, hogy rengeteg játékórát fogok beleölni.