Close

2016-12-09

PayPal csalás: Bazoš hirdetésre jelentkeztek

Az első e-mail az állítólagos vevőtől

Az első e-mail az állítólagos vevőtől

Érdekes történet ez. A Bazos oldalra tettem fel egy hirdetést, iPhone 6 eladásra. Egy gyanútlan napon kaptam e-mailben kérdést, megvan-e még a telefon. Fura volt hogy angolul írtak, de válaszoltam. Majd a csalónk jelezte megvenné az eszközt és PayPallel fog fizetni és hajlandó kifizetni az emelt díjas szállítást is:

A vevő kedvesen visszaigazolja a címet és kéri hogy küldjek csomag követési infót

A vevő kedvesen visszaigazolja a címet és kéri hogy küldjek csomag követési infót

Ez után jelezte, hogy Nigériába szeretné ha küldeném a csomagot. Nigéria, nem a sarkon van. Írtam is neki, hogy amint a PayPal számlámon a pénz a telefonért és a szállításért már küldöm is a csomagot. Majdnem azonnal jött is a válasz “a pénz el lett küldve”.

Erre kissé rácsodálkoztam, majd ellenőriztem a PayPal számla egyenlegem. Nulla euró. Jeleztem “John”-nak, hogy ez nemdobre. Mire közölte, hogy biztos a Spam postámba kaptam a PayPal értesítést melyben minden részletet megtudok. Továbbá a pénzt elküldte, amit a PayPal akkor enged tovább, ha elküldöm a szállítási információt válasz levélben nekik (tracking info). Itt már gyanús volt a dolog, mivel hasonló módszert a PayPal ugyan használt, de csak megbízható üzleti kliensel mint az eBay. Meg is jött a “paypal” levele, csak pár apróság feltűnt rögtön:

A hamis PayPal igazolás a további tennivalókkal

A hamis PayPal igazolás a további tennivalókkal

Gyönyörű! Az a sok csillag a névben és az eredetiséget jelző R betű. Nagyon eredeti. Majd utána jött a felszólítás 24 órán belül: “hé még nem küldted az igazolást a küldésről”:

Egy emlékeztető minden adattal

Egy emlékeztető minden adattal

Jeleztem “John”-nak, hogy míg a pénzt nem kapom meg, nem küldöm el a harmadik világba a telefonom. Válaszaiban méltatlankodva próbálta elérni, hogy már pedig ez teljesen legitim. Közben kapcsolatba léptem a PayPal vevőszolgálattal, továbbítottam nekik a kapott leveleket. 24 órán belül egy kedves hölgy hívott is telefonon, hogy közölje csalásról lehet szó, mivel adott e-mail címhez még fiókot sem regisztrál a rendszerük (a vevő fiókjáról van szó).
Ezt követően megírtam “John”-nak, hogy LEBUKOTT. Továbbá közöltem vele, hogy feketelistás a címe a PayPal-nél és a levelezésünk másolatát továbbítottam a hatóságoknak. További e-mailt nem kaptam tőle…

Ha hasonlóan gyanús üzeneteket kaptok, a PayPal kéri hogy küldjétek tovább a spoof@paypal.com e-mail címre. Amit ők azonnal ellenőriznek és 24 órán belül válaszolnak is!

Forró Tibor