Close

2017-02-07

Hol nem ajánlatos filmet nézni?

Az online filmnézés virágkorát éli. Természetesen az online film is csak akkor jó, ha ingyen van. Egyre több olyan oldal jelenik meg a hálón, ahol fizetés nélkül lehet filmeket/sorozatokat nézni a régi idők klasszikusaitól egészen a friss, ropogós darabokig. Ha beírjuk a böngészőnkbe, hogy „online filmek”, a bőség zavarával találjuk szembe magunkat.

Ki lehetne emelni a népszerűbb oldalakat, hiszen itt is megvannak a trendek, de felesleges konkrét oldalakra hivatkozni, mivel szinte az összes ugyanúgy működik. Választunk egy filmet a kínálatból, majd kapunk néhány linket, ahol elérhetjük. Eddig még szép is lenne a dolog, miután rábökünk egy szimpatikus linkre, a következő oldalon már nézhetnénk is a filmet, ha nem lenne bekapcsolva az AdBlock (reklámblokkoló). Azonnal figyelmeztet is minket a lejátszóban egy üzenet, hogy kapcsoljuk ki, majd frissítsünk rá az oldalra, különben a mai mozi elmarad.

Mi történik ezután? Kikapcsoljuk az AdBlockot, nehogymá’ emiatt ne tudjunk megnézni egy filmet. Mosolyogva ráfrissítünk az oldalra, majd az arcunkra fagy a mosoly (nekem odafagyott). Hirtelen egy oldalból legalább tíz lesz, ugrálnak jobbról-balról a jobbnál jobb ajánlatok reklám formájában. Van itt minden: szerencsejáték, bögyös nénik, sportfogadás…stb. Mivel csak filmet szeretnénk nézni, így miközben szépen, lassan bezárjuk a felesleges lapokat, talán vissza is találunk a lejátszóhoz. Itt szigorúan csak a Lejátszás gombra szabad kattintani, különben kapunk még egy adag reklámot.

Ugyan meg lehet nézni a filmeket, tehát a célunkat el tudjuk érni, de nem árt észben tartani, hogy semmi sincs ingyen. Ahhoz, hogy az ilyen oldalak működhessenek, szükségük van a reklámokra, tehát nem hiába kell deaktiválni az AdBlockot. A másik hátrányuk, hogy a legtöbb esetben elég gagyi minőségben érhetőek el a filmek mai viszonylatban.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy pár ilyen filmnézős kaland után  a reklámok már a hétköznapi böngészgetés közben is megjelenhetnek, idővel kimondottan zavaróak tudnak lenni. Ezzel meg is érkeztünk oda, ahonnan a bejegyzés ötlete jött. Gyakran találkozunk azzal a panasszal, hogy belassult a számítógép, reklámokat dobál internetezés közben. Természetesen nem minden esetben írható ez az online filmnézés rovására, de sok esetben közrejátszik.

Zárszóként két lehetőség alternatívaként. Ha inkább az új filmekre vagyunk kiváncsiak, akkor egy mozizás tökéletes megoldás több szempontból is. A friss darabokat úgyis csak ott tudjuk élvezhető minőségben megnézni, hiszen több hónapos késleltetéssel jelennek meg általában adathordozón. Ezen túl egyre több helyen elérhető a 4DX technológia, ami jóval élménydúsabb, mint kanapén ülve nézni egy kamerás mozifelvételt. A második lehetőség, hogy kedvenceinket megvásároljuk valamilyen adathordozón, a régebbi klasszikusok már fillérekért elérhetőek. Akár a mozit, akár a vásárlást választjuk, duplán jól járunk, hiszen a filmiparnak is szüksége van a bevételre az új alkotásokhoz.