Close

2017-02-27

Intel i7 3770 OC failed

Sziasztok!

Tegnap éjjel 11:30-kor, elkapott egy érzés, hogy én most csavarok egyet a procimon 🙂

CPU: Intel i7 3770 @3,4GHz

Alaplap: Intel DZ77SL-50K

Memória: Kingston Fury HyperX 1600 4x4GB

 

Kicsit utána olvastam. Sokan írták hogy nem érdemes vele bajlódni ha nem “K” szériás cpu-d van. A bios alapból írja is hogy automata tuning csak a k-ban van. De mit nekünk figyelmeztetés. Profik vagyunk! Nem? 😀

Nagyon mélyre nem akartam belemenni a tuningba. Megelégedtem volna pár % teljesítménynövekedéssel is (ha már a stock box-os hűtőm van rajta 🙂 ) Sajnos úgy néz ki, az alaplap vagy a CPU nem úgy gondolta.

Alapból a BIOS-ban 105-re van állítva a cpu szorzója. Gondoltam, tekerek rajta 110-re. Ez kb 200MHz extra teljesítményt sajtolt volna ki a cpu-ból.  “Failsafe Watchdog“-ot azért bekapcsoltam. Ez arra szolgál, hogy ha nem tud a bios elindulni, akkor automatikusan vissza állítja az előző beállításokat. így újra “normál” módban mehet a gép.

Restart után kaptam egy fekete képet. Pont. 12mp mulva kikapcsolt a gép. Pár restart, semmi változás. Gondoltam “még jó hogy bekapcsoltam a bios védelmet”.

Mivel Nvidia 1080-as kártyám van, ilyet akkor csinált, amikor először beletettem a grafkártyát. A gond ott volt, hogy biost kellett frissíteni az alaplapon az új technológia miatt. Gondoltam, valami csoda folytán visszakerült a régi bios. Grafkártya kivesz. De “Nope”. Ez nem segített. (ide margóra érdemes megjegyezni, hogy a 1. monitorom DVI-vel van a gépre kötve. a 2. Display Porton. Keresnem kellett egy HDMI kábelt mert csak az volt az alaplapomon. Valamit látni is kéne… :D)
Következő lépés, alaplapon megkeresni a “BIOS jumper-t” 

Ezzel akfiválni lehet egy másik BIOS-t, ami független az előbb elállítottól. Ezzel vissza lehet állítani mindent alap helyzetbe.
Azért én még megpróbáltam 107-es CPU szorzóval is. Sikertelenül. Végül feladtam, és visszaállítottam a dolgokat. Elég erős ez a CPU. 😀

Konklúzió:

Hagyd békén a i7 3770-et. Jó az úgy ahogy van 😀

Legyen szép napotok.

SHoLvA