Close

2017-03-01

Nincs hely az íróasztalodon egy ütős számítógépnek?

Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor szembe kell néznie legbelső félelmeivel. Sokak számára ez a pillanat akkor jön el amikor egy nap rádöbben, hogy elfogyott a hely az íróasztalán. Ez az irodai élet természetes velejárója, melyre régebben megoldást jelentett egy új, nagyobb íróasztal, egy alapos takarítás…vagy egy ultra-kompakt PC!

Ultra-kompakt PC? Igen!

Számomra ez jelentette a megoldást erre a problémára, ezért gondoltam megosztom veletek ezt a rövid (nem teljes) felsorolást, amely segíthet eligazodni a kisebb méretű PC házak útvesztőjében.

Az alaplapok meghatározott méreteivel ellentétben a PC házak piacán nincs egységesen meghatározott méretszabvány, ezért a megnevezések és méretek gyártónként változhatnak. A legtöbb számítógép ház általában a következő méretben készül:
Full Tower (EATX)
Mid Tower (ATX)
Mini Tower (Micro ATX)
Small Form Factor (SFF)

A felsoroltakon kívül néhány gyártó kínál még kisebb méretű házakat is mint például az Ultra Small Form Factor (USFF).

Full Tower:  A legnagyobb és ezáltal leginkább bővíthető PC ház. Ideális választás nagyteljesítményű munkaállomásokhoz, gamer (játékokra optimalizált) konfigurációkhoz. Méretük miatt rengeteg extra hardware (HDD, speciális hűtőrendszer) befogadására alkalmasak. Mind közül a legjobb szellőzéssel rendelkeznek ezért nem kell tartanunk az óriási teljesítményből adódó túlmelegedéstől. Hátrányuk az óriási méretük és a súlyuk. Számomra ez a kategória nem jöhetett számításba mert túl nagy helyet foglal.

Mid Tower / Mini tower: A legelterjedtebb méretű házak a piacon. Kellően szellősek de kevésbé bővíthetők mint a nagy testvér (Full Tower). Jó megoldás lehet ha a magas teljesítményért cserébe hajlandók vagyunk egy kis helyet szorítani az asztalon.
Gaming configokat is siman összeállíthatunk bennük, némi megkötéssel persze.

Small Form Factor (SFF) / Ultra Small Form Factor (USFF): Cikkünk főszereplői kompakt méretük ellenére elég erős (nem gamer) konfigurációk összeállítására adnak lehetőséget. Legfőbb előnyük, hogy kis helyen is elférnek ezért sok helyet spórolhatunk az íróasztalunkon. További extra feature, hogy az USFF akár egy kompatibilis monitor hátuljára is felhelyezhető. Jelenleg épp egy ilyen összeállításon dolgozom és eddig elég jól teljesít dupla képernyővel.

Ha felkeltettük érdeklődésed vagy egyedi elképzelésed van ugorj be hozzánk a boltba és nézd meg kompakt gépeinket, fordulj hozzánk bizalommal.