Close

2017-03-05

Spórolj a világításon!

A mai gazdasági helyzetben egyre jobban oda kell figyelnünk, hogy mire költünk, hiszen szépen lassan, de sajnos mindennek emelkedik az ára. Ez az elektromos áramra is igaz, és mivel lakásaink, házaink tömve vannak elektromos fogyasztókkal, sajnos elkerülhetetlen, hogy erre a modern luxusra költsünk. Viszont nem mindegy, hogy mennyit.

Nyilván a legnagyobb fogyasztók a hűtőszekrények, mosógépek, mosogatógépek, televíziók, számítógépek, de mivel ezek nagy része nem működik állandóan, nem feltétlenül ezek emelik a költségeket, hanem meglepő módon a világítás.

Egy átlagos háztartásban akár 15-20 villanykörte is lehet, ha csak 40-60 W-os izzókról is beszélünk, és ezek mind világítanak, jó eséllyel több mint 1 kilowatt pörgeti a villanyórát. Ez olyan, mintha folyamatosan működne egy vízforraló vagy egy mikrohullámú sütő. Szerencsére nem az az egyetlen megoldás, hogy sötétben vagy gyertyafényben töltjük az estéket.

Az elmúlt évek során hatalmas fejlődésen estek át a LED diódák, ami több előnnyel is járt. Egyrészt, drasztikusan lecsökkent a fogyasztásuk, ennek ellenére sokat nőtt a fényerejük, végül pedig csökkent az áruk. Hiába is tudunk valamivel sokat spórolni, ha túl nagy befektetésre van szükség annak beiktatására. Mára már 1-2 euróért be tudunk szerezni egy megfelelő fényerejű LED izzót, akár többféle kivitelben vagy színhőmérsekletben.

Apropó színhőmérséklet: tudta, hogy ha hidegebb fehér LED-et használ, akár kisebb teljesítményű izzóval is elérhet azonos fényerőt, mint egy meleg fehér esetében?

Az ábrán jól látható, hogy mennyivel nagyobb spektrummal dolgoznak a LED-es, illetve klasszikus spórolós izzók, mint a tradícionális villanyégők. Ez alapján könnyen ki tudjuk választani a számunkra megfelelőt. Egy folyosóra vagy hálószobába például megfelelő választás a sárgásabb, meleg fehér árnyalat, mely általában 3000 kelvin alatti színhőmérséklettel bír. Egy irodába már érdemesebb semleges vagy természetes fehéret választani, melyet a boltokban 4500k-s értékkel tatálhatunk meg. Az 5000 kelvin feletti izzókat hideg fehérnek nevezzük, ezt érdemes inkább  fürdőszobákba beszerelni. A gyakorlatban egyébként így néznek ki az egyes típusok:

A teljesítményt is érdemes jól megválasztani, ehhez nem árt, ha tudjuk, hogy egy LED-es izzó milyen erős tradícionális körtével egyenértékű. Kisebb helyiségekbe, folyosókra általában 6W is elég, de irodákba vagy nagyobb fényerőt igénylő szobákba 10-12, vagy akár 14W is szükséges lehet. De az egyes izzótípusokat a következő táblázat alapján is könnyen ki tudjuk választani:

Ami még nagyon fontos paraméter, az az élettartam, ugyanis míg a tradícionális izzók 1-2000 órás élettartammal bírnak, ez az érték LED esetében akár 50 000 is lehet.

Tehát ha hatodára csökkentheti a világításra szánt költségeket, ráadásul sokkal ritkábban kell majd izzót cserélnie, mire vár még?