Close

2017-03-06

A nyomtatás új dimenziója (1. rész)

Még a múlt nyáron egy random netes cikk folyamán csöppentem a 3D nyomtatás világába. Cikk cikket követett és minél inkább beleástam magam a témába, annál erősebb késztetést éreztem egy ilyen játékszer beszerzésére. De mint tudjuk az impluzus vásárlásokra bizony illik aludni párat, hátha megszólal a fejedben egy kis hang és meggyőz róla, hogy bizony jobb helye is lenne a 350 euródnak. Ez a pár alvás közel egy évet jelentett, de mindig mikor kinyitottam az Amazon kosaramat, ott könyörgött, hogy ugyan rendeljem már meg. Történt aztán egy csütürtöki februári meeting előtt, hogy mikor beviharzottam a tárgyalóba, ott nézett rám vissza az asztalon (“Ha a hegy nem megy Mohamedhez…”).

Mivel több embernél is erős pupilla reflexet váltott ki a masina érkezése, lebeszéltünk egy szerda estét a közös összeszerelésre. Én egy kicsit más típust néztem ki magamnak, de ott és akkor ez csöppet sem számított. A nyomtató egy Colido 3D printer DIY (hivatalos web) , 20 x 20 x 17cm a méretei és 500g fehér filament-el (maga a műanyag, amivel a nyomtatás zajlik) csomagolva érkezett.

A használati utasítás nagyon részletes és jól követhető, de azért a biztonság kedvéért egy youtube videó segítségét is igénybe vettük (Safety first!).

A teljes összeszerelést követően jött a az egyes részek finomhangolása, itt kiemelt figyelmet kapott a függőleges Z tengely 0 pontjának beállítása.

Egy rövid videó az ámokfutásunkról:

A következő (igen tanulságos) részben kiderül hogyan is néz ki egy nyomtatási folyamat és hogy hogyan kell véletlenül gombolyagot nyomtatni! 🙂

Ez egy 3 részes cikk sorozat első része, az második részt ezen a linken találod.