Close

2017-03-14

10 érdekes tény az Alien univerzumból

Alien: Covenant címmel hamarosan mozikba kerül minden idők egyik legvérfagyasztóbb sci-fi / horror filmsorozatának legújabb epizódja. Ennek alkalmából most megemlékezünk az eddigi részekről. Következzen tíz érdekes tény az Alien univerzumból:

  1. Az eredeti Alien szörny és az idegen űrhajó dizánja (H.R. Giger svájci művész munkája) olyannyira rémisztőre és bizarra sikerült, hogy a sketcheket látva a repülőtér alkalmazottait is halálra rémisztette, ezért biztonsági okokra hivatkozva feltartóztatták. Szerencsére a filmstúdiónak sikerült kimagyaráznia…
  2. A bizarr alkotásairól híres művész, H.R. Giger külön irodát kapott a forgatás alatt mivel a stábtagok többsége egyszerűen félt tőle. Teljesen érthető mivel tetőtől – talpig feketébe öltözött, macskát a kezében tartó, a James Bond filmek főgonoszait megszégyenítő hangon beszélő úriember volt, akinek a munkaköri leírásában groteszk koponyák, rémisztő dizájnok és xenomorph gyilkológépek megtervezése szerepelt. Rémisztő na…
  3. A filmekben szereplő androidok nevei ABC sorrendben haladtak: Ash (Ian Holm, Alien), Bishop (Lance Henriksen, Aliens és Alien 3), Call (Winona Ryder, Alien Resurrection), David (Michael Fassbender, Prometheus). A következő epizódban ezt a hagyomány valamiért megszakítják, mivel a Michael Fassbender által életre keltett androidot ezúttal Walternek hívják. Az előzetes alapján AMD processzor hajta ami valljuk be nem túl bíztató.
  4. A sorozat főhősét Ripley hadnagyot Sigourney Weaver alakítja, aki mindenáron meg akarta úszni, hogy a filmekben fegyvert kelljen használnia mivel a való életben is pacifista. James Cameron mindazonáltal ragaszkodott ahhoz, hogy Ripley fegyvert használjon ezért elvitte magával a lőtérre, hátha sikerül meggyőznie a művésznőt. Sikerült.
  5. Bill Paxton (Hudson) és Lance Henriksen (Bishop) sikeresen elérték a “mesterhármast” mivel mindkettőjük karakterei meghalnak egy-egy Alien, Terminátor és Predator filmben is.
  6. A filmben szereplő gigavállalat a Weyland – Yutani, James Cameron egyik szomszédjárol és egy brit autógyárról kapta a nevét.
  7. Cameron szerette volna minél hitelesebben ábrázolni a második epizód híres tengerészgyalogosait, akik ezért egy kéthetes SAS (Special Air Service) kiképzésben részesültek. Itt a csapatmozgásokon kívül, a fegyverhasználat, túszmentés, felderítés alapjaiba is betekintést nyerhettek és csapattá kovácsolódtak. A hitelesség fokozása érdekében  minden katona testreszabhatta és kidekorálhatta felszerelését. “El riesgo siempre vive”
  8. A negyedik epizód egyik jelenetében Sigourney Weaver a kosárlabda palánknak hátat fordítva dob egy csont nélkülit. A felvételnél nem trükköztek és csak hatodjára sikerült, ami valljuk be azért elég impresszív teljesítmény. Mindössze két hétig kellett gyakorolnia.
  9. Az elhírestült mellkasrobbantó jelenetnél a karakterek reakcióit Ridley Scott a lehető leghitelesebben akarta bemutatni, ezért John Hurt-ön kívül senkit sem avatott be a jelenet részleteibe. Ez a húzás olyannyira bejött, hogy a színészek kishíján halálra rémültek mikor a szörny kirobban Kane mellkasából. A Parkert alakító színész annyira kikészült, hogy a felvétel után bezárkózott az öltözőjébe.
  10. A szörnyek állkapcsának megformázásánál szakadt óvszereket is felhasználtak. Így már világos miért voltak annyira bepipulva…