Close

2017-03-27

Gyenge a wifi jeled? Tipp a Router pozicionálásához.

Hali!

 

Ez egy elég komplex témakör, de több részletben próbálok majd nektek segíteni 😉

Pozícionálás.

A WIFI egy vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széleskörűen elterjedt szabvány.  Legtöbben otthon  2,4GHz-es hálózatot használnak 5dB-es (decibel) antennával. Ma már elérhető áron kaphatók 5GHz-en működő Routerek is. Ezek az eszközök gyorsabb adatátviteli sebességet érhetnek el.

ELÉG LEGYEN A SZAKZSARGONBÓL 🙂

Emberi nyelven ez annyit tesz, hogy a wifi hullámok “nem olyan messzire” visznek el, és szinte mindenben elakadnak. A legrosszabbak az elektromos háztartási eszközök (TV, hűtő), a vastag falak (vasbeton), és a fémes hálók/lemezek (garázs kapu, ajtók,). Ezek mind csökkentik a hatótávot. Az otthonunkban a legoptimálisabb hely természetesen a lakás/ház közepe.  Mivel minden otthonnak más az elrendezése, ezért (puding próbája az evés) amikor elhelyezzük a routert, érdemes végigmenni laptopunkkal vagy telefonunkkal az összes szobán, és kipróbálni hogy megy e net.

A www.speedtest.net oldalon nagyon egyszerűen tesztelhetjük a sebességet. (Következő bejegyzésemben leírom ennek a folyamatát, és eredményének értelmezését is 😉 )

Ha 2 antennás Routerünk van lehet az a megoldás is segít, hogy a 2 antennát különböző pozícióba állítjuk. (egy próbát megér;) )

Igyekezni fogok minél több ilyesmi tanáccsal ellátni benneteket. Kövessétek blogunk, és ha tetszik, osztjátok meg a közösségi médiákon. Ezzel segítetek, hogy minél több emberhez eljusson a hasznos információ. Előre is köszönjük 😉

Következő bejegyzésben leírom a “speedtest” sebességmérés működését, és boncolgatni fogjuk a wifi jel erősítését is.

 

Tóth “Sholva” Péter