Close

2017-06-13

Tisztítási útmutató 2. rész

Előző bejegyzésünkben megmutattuk, hogyan tisztíthatod meg számítógéped perifériáit, valamint a tápegység és a processzor ventilátorait. Mai bejegyzésünkben nemcsak a notebookunk portalanítását és a processzor újrapasztázását mutatjuk be, hanem azt is mi a teendő abban az esetben, ha a véletlenül az üdítőitalod a notebookodon landolna. Vágjunk bele!

Notebook tisztítása

Notebookok esetében gyakori panasz, hogy idővel egyre gyakrabban túlmelegednek, és a burkolatuk is érezhetően felhevül. Ezt általában a belső alkatrészekben – kiváltképp hűtésen – megrakódó por és a hűtőpaszta elöregedése okozza. Notebook esetében ezért különösen ajánlatos a hardver rendszeres (félévenkénti) takarítása.

Mielőtt bárki is nekilátna szétszedni a notebookját, érdemes utánanézni az adott gép szerkezetének. Gyakran egész jó leírások, videók találhatóak az interneten, ugyanakkor figyelmeztetünk mindenkit, hogy ezt a feladatot érdemes szakemberre bízni!

Az első lépés az áramtalanítás. Lecsatlakoztatjuk a töltőről és az akkumulátort is óvatosan eltávolítjuk.

A mi esetünkben a notebook alsó részén lévő takaró műanyagot kell eltávolítani. Ezt négy csavar tartja a notebook hátsó részén és egy az akkumulátornál. Miután ezeket a csavarokat eltávolítottuk, már könnyen leválasztható a fedőlap, ami az alaplapot és a többi komponenst védi.

Sűrített levegővel óvatosan portalanítunk, majd az alaplap egyes részeit és a hűtőventillátort fültisztítóval és száraz ecsettel alaposan letisztítjuk.

Újrapasztázás

Mivel a notebook szétszerelése sokkal körülményesebb, mint az asztali gépeké, érdemes ekkor újrapasztázni a processzor hűtését is.

A processzor és a passzív hűtőelem (hűtőrács, elvezető) közé ún. hűtőpaszta kerül, amely segít átvinni hőt a processzorról a hűtőbordákra. Idővel azonban ez az anyag elöregszik, meg is szilárdulhat, és elveszti a hővezető képességét, ami a processzor túlmelegedéséhez vezethet, ezért bizonyos időközönként újra kell pasztázni.

Első lépésként eltávolítjuk a hűtést a processzorról. A hűtés többféleképpen lehet rögzítve, de általában csavarozva van az alaplaphoz.

Miután eltávolítottuk a hűtést, tiszta szesszel benedvesített törlővel letakarítjuk a régi paszta maradványait a processzorról és a hűtésről is.

Vigyük fel a hűtőpasztát egyenletesen a processzorra, de ne túl vastagon, mert akkor a hűtő a sok felesleget szétnyomja, és így a foglalatba is kerülhet belőle.

Miután végeztünk a pasztázással, visszarakhatjuk a hűtést is. A számítógép esetében az eljárás ugyanaz, mint notebookoknál.

„Az űdítőm a billentyűzetre dőlt, mit tegyek?”

Viszonylag gyakori panasz, hogy az üdítő vagy kávé a billentyűzeten landol. Mi a teendő ilyenkor?

A legfontosabb, hogy az eszközt azonnal áramtalanítsuk, és egy rongy segítségével itassuk fel róla a folyadékot! Ha lehet távolítsuk el a billentyűket is, így gyorsabban megszárad. Ne használjuk a billentyűzetet, amíg teljesen ki nem száradt!

A legritkább esetben fordul elő, hogy a billentyűzet tökéletesen működik tovább. Többnyire az érintett felületen lévő gombok használhatatlanná válnak.

Notebookok esetében azonnal távolítsuk el az akkumulátort is! A beszivárgó folyadék tönkreteheti az alaplapot, amelynek a javítása nagyon költséges és nem minden esetben lehetséges. Beázás után a legjobb, ha a notebookot mihamarabb szervizbe viszed, ugyanis az így kialakult elektrolízis olyan oxidációs károkat okoz, ami még kiszáradás után is tönkreteheti a gépet.

Reméljük hasznosnak találod útmutatónkat, és segítségével még hosszú ideig sikerül megóvnod számítógéped. Ha mégis megtörtént a baj fordulj hozzánk bizalommal. Megoldjuk!