Close

2017-09-14

7 dolog, amit a notebook akkumulátorokról tudnod kell

Notebook akkumulátorok

A piacon lévő notebookokhoz jelenleg kétféle akkumulátor kapható: Lithium-Ion és a Lithium-Polymer. A kettő között nincs számottevő különbség, csupán annyi, hogy a Lithium-Polymer akkuk könnyebbek és a tárolóképességük is jobb. A Li-Ion aksik viszont jobban bírják az újratöltést, így hosszabb az élettartamuk. Körülbelül 1000 töltést bírnak ki, míg a társuk, a Lithium-Polymer csupán 500-600-at.

1. Azokra a kérdésekre, miszerint kell-e „formázni“ és érdemes-e rövid távon kivenni az akkut a notebookból a válasz NEM. Sok esetben nem ér annyit az akku kivétele, mint amennyi üzemidőt nyerünk vele. Ha mégis kivesszük minimum 40%-ig legyen feltöltve és ne hagyjuk teljesen lemerülni.

2. Abban az esetben érdemes kivenni a Li-Ion akkut, ha az 50°C fok fölé melegszik. Ekkora hőmérséklet felett a cellákban lévő zselében megindul a kristályosodási folyamat, ezáltal pedig csökkenhet az élettartama és így az üzemidő is.

3. Ha lehet akkor SOHA ne merítsük le teljesen az akkumulátort! A legtöbb károsodást ez okozza. Ha 25% alá csökkent az energiaszint, tegyük töltőre vagy kapcsoljuk ki a készüléket.

4. Az akku üzemideje függ a kijelző fényerejétől és méretétől vagy az éppen használt alkalmazástól (CPU és VGA terheltségétől). Az energiagazdálkodási beállításokkal megnövelhetjük az üzemidőt.

5. Vásárolhatunk a gyárinál nagyobb akkumulátort is. Ezek nemcsak méretükben térnek el az eredeti akkumulátoroktól, hanem teljesítményükben is. Akár meg is duplázhatják az üzemidőt.

6. Ha véletlenül víz került a gépre, azonnal távolítsuk el az akkumulátort a gépből. Ne várjuk meg míg kikapcsol a gép. Minél hamarabb távolítjuk el az áramforrást, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy megmentsük a gépünket.

7. Rengeteg olyan esettel találkozunk, ahol egyik pillanatról a másikra egy órányi üzemidőből nullára csökken az akku és kikapcsol a gép. Sajnos előfordul, hogy az akku minden különösebb ok nélkül elromlik. Az az eset is előfordulhat, hogy nem kapcsol be utána a NB. Ilyenkor távolítsuk el az akku-t a készülékből és próbáljuk meg tápkábelről használni. A notebook az akkumulátor nélkül is 100%-ig működőképes, de áramkiesés esetén könnyen adatokat veszíthetünk.

Bármilyen kérdéssel keress minket bátran! Tetszett a cikk? Oszdd meg, hogy minél több emberhez eljusson az információ!