Close

2017-09-22

Te vennél All-In-One számítógépet?

hp compaq 8200 elite all in one

Mi is az All in One PC?

A kifejezés az All in One szavakból tevődik össze, ami azt jelenti “minden az egyben”. Egyszerűen fogalmazva ez a berendezés egy nagyméretű kijelzőbe beépített számítógép, mely nemcsak mutatós de rengeteg helyet is megspórolhat nekünk.

Az All in One számítógépek komponensei egy nagyméretű monitor hátsó burkolata alá, vagy annak talprészébe vannak beépítve. Ennek köszönhetően ezek a berendezések helytakarékosak, könnyedén mozgathatók és jóval esztétikusabbak is mint a hagyományos asztali számítógépek.

Az All in One számítógépek (AIO PC) már több mint 33 éve vannak jelen a piacon, ezért ez a technológia mára már elég kiforrottnak mondható. Számos gyártó kínál különféle AIO számítógépeket, amelyek nemcsak az átlagfelhasználók igényeit elégítik ki, hanem akár professzionális munkavégzéshez is alkalmasak.

Ez a kategória egyre népszerűbb, ezért egyre több gyártó fordít fokozott figyelmet fejlesztésükre.

Cikkünkben áttekintjük az All in One számítógépek előnyeit és hátrányait.

 

Előnyök

Az All in One számítógépek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos asztali számítógépekkel szemben.

1. Helytakarékos

Első és egyik legkedveltebb előnyük a helytakarékosság. Egy hagyományos számítógép esetében nemcsak a monitor, billentyűzet és egér által elfoglalt felülettel kell számolnunk, de a gépház is sok helyet foglal el íróasztalunkon vagy körülötte. Ezzel szemben az All in One pc-k megspórolják nekünk a gépház által elfoglalt felületet. Ezen felül kevesebb vezetékre lesz szükségünk, amivel további helyet spórolhatunk íróasztalunkon és ezáltal esztétikusabb munkakörnyezetet alakíthatunk ki.

2. Esztétikus

A modern All in One számítógépek szemet gyönyörködtetően letisztult formavilága feldobhatja irodánkat, vagy akár az otthoni dolgozószobánkat is.

3. Könnyen mozgatható

Egy asztali számítógéppel szemben az AIO PC-k könnyedén mozgathatók, ezzel időt és energiát spórolhatunk takarításkor vagy akkor, ha egy másik helységben szeretnénk dolgozni. További előnyük, hogy a kábelekkel sem kell annyit bajlódnunk.

4. Biztonságosabb

Gyakran megesik, hogy szervizünkbe olyan laptopokat vagy számítógépeket hoznak, amelyek a kilöttyintett kávé vagy üdítő tett tönkre. Mivel az All in One számítógép komponensei a monitor burkolatában, vagy annak talprészében vannak elhelyezve csökken az esélye annak, hogy a folyadék a gép belsejébe jusson.

5. Felhasználóbarát

Az AIO PC-k könnyen és gyorsan beüzemelhetők. Nem kell a vezetékekkel bajlódnunk, elég csupán a billentyűzetet, az egeret és tápkábelt csatlakoztatni és máris indíthatjuk. Választhatunk mellé vezeték nélküli egeret és billentyűzetet is, így még több helyet nyerhetünk az asztalunkon.

 

HP Compaq 8200 All in One PC

 

Hátrányok

Természetesen cikkünk nem lenne teljes ha nem sorolnánk fel az All in One kategória hátrányait:

1. Bővíthetőség hiánya

Az AIO PC-k egyik legnagyobb hátránya a bővíthetőség szinte teljes hiánya. A merevlemezt és a memóriát a legtöbb esetben bővíthetjük, vagy meghibásodás esetén lecserélhetjük egy újra. A processzor és a többi komponens cseréje már jóval körülményesebb, a régebbi modellek esetében pedig szinte lehetetlen.

2. Gyengébb grafikus chipek

Az integrált grafikus chipek teljesítménye a legtöbb esetben elmarad az asztali számítógépekben dolgozó bivalyerős grafikus kártyákétól. Léteznek azonban a piacon kifejezetten játékra fejlesztett All in One számítógépek is, mint pl. a HP Envy 34 vagy Lenovo IdeaCentre AIO Y910. Ugyan a közepes és magasabb rendszerigényű játékokkal megbirkóznak, teljesítményük elmarad a teljes értékű “gamer” számítógépekétől. Jó hír lehet a játékosok számára, hogy a grafikus chipek néhány újabb modellnél már bővíthetők.

3. Hűtés

Mivel a burkolat alatt minden négyzetcentiméternyi helyet elfoglalnak a komponensek, ezért hosszan tartó extrém igénybevételnél problémát okozhat a hűtés.

4. Nehezen javítható

Az AIO PC-k egyik sajátossága, hogy speciális, alacsony energiaigényű és nehezebben melegedő hardverekkel vannak felszerelve. Ezek a speciális komponensek meghibásodás esetén csak nehezen cserélhetők.

További kényelmetlenséget okozhat az is, ha a kijelző sérülése miatt kell lemondanunk a gépünkről míg tart a szerviz.

 

Tipp

A belső tárolók (merevlemez, SSD meghajtó) és a memória modulok általában cserélhetők és bővíthetők. Akár tízszeres betöltési gyorsaság is elérhető, ha a hagyományos merevlemezt SSD meghajtóra cseréljük. Így egy kisebb anyagi ráfordítással jelentősen megnövelhetjük gépünk teljesítményét és így akár évekkel meghosszabbíthatjuk használhatóságát is.

Szintén jelentős teljesítménynövekedést érhetünk el a memóriamodulok bővítésével. A legtöbb alapmodell 2-4 GB-ot tartalmaz. Ezt érdemes 4-8 GB-ig bővíteni, amennyiben van rá lehetőség.

 

HP Compaq 8300 Elite All in One PC

HP Compaq 8300 Elite All in One PC

 

Kinek ajánljuk?

Az All in One számítógépeket elsősorban általános használatra (filmnézés, zenehallgatás, internetezés) ajánljuk, vagy azoknak, akik alternatívát keresnek az Apple termékei mellett. Szintén jó választás lehet akkor, ha az esztétikus megjelenés, helytakarékosság és a mozgathatóság is szempont. A magasabb árkategóriában már találhatunk kifejezetten erősnek számító konfigurációkat is, amelyeken az igényesebb tervező programok is könnyedén futnak.

Kínálatunkból a HP All in One kedvezményes áron kínált termékeit ajánljuk, melyek már bizonyítottak.

Ide kattintva megnézheted webshopunkban.

 

Ha további kérdésed van a témát illetően vagy tanácsot szeretnél kérni a vásárlással kapcsolatban írj nekünk az info@atechnet.sk címre és mi segítünk.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is! Köszi 🙂

Ha még több érdekességre vágysz kövess minket a facebookon vagy Instagramon.