Close

2017-12-02

A Google új aplikációja segít spórolni a mobil adatforgalmaddal

 

Előfordult már veled, hogy fél óra netezés után vetted észre, hogy elfelejtetted bekapcsolni a telefonodon a wifi-t? Vagy a hónap közepén jött egy SMS a szolgáltatódtól, hogy már kimerítetted a havi mobil internet forgalmad 90%-át és fogalmad sincs mi vitte el azt a rengeteg adatot?

A Google új Datally nevű androidos aplikációjával valós időben tudod ellenőrizni és kordában tartani az adatforgalmadat.

Milyen funkciókat kínál az aplikáció?

Könnyen átlátható kezelőfelületen segít megérteni, hogy milyen aplikáció harapja ki a legnagyobb darabokat a havi adatforgalmunkból. Aki régebb óta használ androidot az tudja, hogy ezek a funkciók már nagyon régóta megtalálhatók a rendszerben, azonban korántsem olyan tálalásban, amilyenben most kapjuk meg őket.

A telefonodon futó programok olyankor is használják az internetet, amikor nem is futtatod őket. Az új aplikáció ezeket a nem kért adatlekéréseket blokkolja. A fejlesztők szerint akár 30%-al több adatot spórolhatunk meg (Wow!).

Természetesen mikor megnyitunk egy aplikációt, akkor az adatok automatikusan szabad utat kapnak. Ilyenkor a Datally jelzi is nekünk, hogy mennyi más aplikáció próbál valamilyen úton a nethez férkőzni.

 

 

Amikor olyan app-ot használunk, aminek aktív adatforgalomra van szüksége a működéshez, élőben tudjuk figyelni, hogy a legutóbbi megnyitás óta mennyi MB-ot használt fel. Néha rövid idő elteltével is meglepő értékeket lehet elérni, ahogy az alábbi kép jobb oldalán is látszik.

 

 

Kinek érdemes használnia az app-ot?

Amennyiben neked nem jelent gondot az extra adatfelhasználás, akkor ez az app nem neked készült. Ha viszont olyan vagy, akinél visszatérő problémát jelent, hogy beleférj a havi limitedbe, akkor mindenképp megér egy próbát. Ez esetben fontos figyelembe venni a tényt, hogy a háttér adatforgalom megszakítása ronthatja a telefonhasználat megszokott élményét. Vagyis a többi aplikáció nem fogja a háttérben betölteni az újdonságokat, igy az új üzeneteket és különféle értesítéseket sem.

Az aplikáció ingyenesen letölthető a Google Play-ről, további információk angol nyelven az app hivatalos oldalán találhatóak.

Jó adatspórolást! 🙂