Close

2018-02-14

Mi is az a business notebook?

Mi is az a business class?

A laptop kínálatot böngészve gyakran feltűnhet, hogy a neves gyártók, mint pl. a Dell, HP vagy Lenovo is alapvetően két kategóriába sorolják termékeiket. Az első az otthoni felhasználásra szánt fogyasztói notebookok, az ún. “consumer class”, a másik pedig a vállalati, vagy üzleti felhasználásra szánt “business class” besorolású notebookok.

A két kategória között óriási eltérések vannak, nemcsak árban, de minőségben, tartósságban és dizájnban is. Cikkünkben közelebbről megvizsgáljuk a business class kategória előnyeit, ill. hátrányait is. Vágjunk bele!

 

Miért drágábbak, mint az otthoniak?

A két kategória közti legszembetűnőbb különbség az ár, ugyanis a business notebookok gyakran, akár háromszor annyiba kerülnek újonnan, mint consumer kategóriás társaik.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is kerülnek jóval többe ezek a készülékek, ha paramétereik szinte megegyeznek a fogyasztói notebookokéval?

A válasz egyszerű. A business class notebookok jóval magasabb minőséget és értéket képviselnek, amely nemcsak a felhasznált anyagokban és a kiforrott, megbízható alkatrészekben mutatkoznak meg, hanem a páratlanul hosszú élettartamban is.

A vállalatok számára kiemelten fontos az üzembiztonság, valamint az, hogy a notebookok a beszerzések közti időszak alatt (tehát minimum 5 év) végig kifogástalanul működjenek. A business class notebookokat ennek megfelelően prémium minőségű anyagokból szerelik össze. Ezeket a berendezéseket napi 8-24 órás munkavégzésre tervezték, hűtésük és kialakításuk is ennek megfelelő, így élettartamuk évekkel hosszabb.

A teljesítményük gyakran megegyezik a consumer class notebookokéval, ez azért van így, mert a business class gépekbe többnyire a már bevált és kiforrott technológiákat, a legmegbízhatóbb processzorokat és komponenseket szerelik, hogy azok éveken át kifogástalanul működjenek.

 

A dizájn nem minden…

A fogyasztói notebookokat az áruk mellett a színes, vékony és trendi dizájnnal teszik eladhatóvá.

A business class gépekre ezzel szemben a konzervatívabb, letisztult, praktikus dizájn a jellemző, amely nemcsak a használhatóságot, hanem a hosszú élettartamot és az elegáns megjelenést szolgálja.

A fogyasztói notebookokkal ellentétben, az üzleti notebookok prémium minőségű anyagokból készülnek, robosztusak, ellenállóbbak és a kivitelezésükben is magasabb kategóriát képviselnek. A gondos tervezésnek és anyagminőségnek köszönhetően a legtöbb modell ütés-, folyadék- és cseppálló.

Felújított business class notebook

A kopásálló fém felület és precíz kidolgozás a business class védjegye

Az üzleti modelleken a külső burkolat alatt általában különleges, térhálós fémszerkezet (rollcage) védi a gép belsejét. Ugyan a fogyasztói laptopok alacsonyabb árfekvése vonzó lehet, hosszú távon azonban ez az olcsóság nem kifizetődő.

A fogyasztói notebookok esetében a gyártók épp az anyagokon spórolnak, ezért van az, hogy az újonnan 300-400 eurós vékony, színes notebookok már 1-2 év után elhasználódnak. Burkolatuk könnyedén megrepedhet, hűtőrendszerük hamar beporosodik és túlmelegszik, a kijelzőt tartó pántjaik kilazulnak vagy egyszerűen eltöredeznek.

Lenovo Thinkpad 440S

A business class gépek masszív fémpántokat és strapabíró borítást kapnak (Lenovo ThinkPad 440S)

 

Extrák

Az üzleti notebookokon számos extra funkcióval találkozhatunk, mint pl. az ujjlenyomat olvasó, az ergonomikusan kialakított, kivilágított billentyűzet, dokkoló csatlakozó, SmartCard olvasó, HDMI,  kifordítható kijelző, vagy az extra sok USB csatlakozó. Ezeket az extrákat egy fogyasztói notebookon csak elvétve találhatjuk meg.

Fontos kiemelni, hogy a business notebookok tervezésénél a gyártók figyelembe veszik azt is, hogy a munkavégzés nem csak irodai környezetben történhet, hanem gyakran poros, ipari környezetben, esetleg építkezéseken vagy akár természetben is. Ezért a business notebook hűtése és szigetelése is ennek megfelelően lett kialakítva, így a túlmelegedéstől még extrém körülmények között sem kell tartanunk. Ráadásul a business class gépek hűtőrendszere általában halkabb, mint a fogyasztói notebookoké.

Néhány business notebook modell olyannyira strapabíró, hogy a nemzetközi űrállomáson is használják. (pl. Lenovo ThinkPad széria)

Megerősített belső váz

A megerősített belső fémváz megvédi a komponenseket (Lenovo ThinkPad)

A masszív szerkezet mellett az üzleti notebookok merevlemezeit különleges gyorsulásmérő és mozgásérzékelő rendszer is védi, amely a kritikus pillanatban (pl. eséskor) leállítja a merevlemez mozgó alkatrészeit, így adataink biztonságban maradnak. Az újabb modelleket már mozgó alkatrész nélküli SSD adattárolóval készítik, ami amellett, hogy sokkal gyorsabb a hagyományos merevlemeznél, sokkal biztonságosabb is.

Dokkoló

Egy dokkoló segítségével asztali számítógéppé varázsolhatjuk notebookunkat

A dokkoló szintén egy hasznos és praktikus kiegészítő, amellyel könnyedén csatlakoztathatunk asztali monitort, billentyűzetet, egeret és egyéb perifériákat is business notebookunkhoz. Egy dokkoló segítségével asztali számítógépként használhatjuk notebookunkat, megkímélve ezzel az akkumulátort is. Ez a funkció kifejezetten előnyös, ha fotószerkesztőkkel vagy tervezőszoftverekkel dolgozunk, ugyanis a külsőleg csatlakoztatott monitor nagyobb felbontású képet ad, így kényelmesebb a munkavégzés.

A business class notebookok kijelzői szinte kivétel nélkül tükröződésmentesek, így akár napsütésben vagy éjszaka is zavartalanul dolgozhatunk rajtuk.

 

Előnyök és hátrányok

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a fogyasztói (consumer class) kategória és az üzleti (business class) kategória előnyeit, ill. hátrányait is.

 

Consumer class Business class
napi 1-2 órás használathoz napi 8-24 órás használathoz
Gyengébb anyagminőség kifogástalan anyagminőség és kidolgozás
hamar kopó felület, gyenge pántok strapabíró fém vagy prémium műanyag felület
1-3 év használatra 5-10 év használatra
nem bírják a rázkódást és ütéseket masszív ütés- és hőálló szerkezet
kevés extra funkció sok extra funkció
nehezen beszerezhető pótalkatrészek pótolható alkatrészek, könnyebb szerviz
kevésbé értékálló értékálló
hamar túlmelegszenek magas hatékonyságú hűtőrendszer
alacsony ár magas ár

 

Kiknek ajánljuk?

A business class gépeket elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek fontos, hogy a gép bírja a hosszú, folyamatos munkavégzést, valamint azoknak, akik munkájukat “terepen” vagy poros környezetben is végzik.

Jó választás lehet egyetemisták, diákok vagy sokat utazók számára is, ugyanis masszív szerkezetük sokkal tovább ellenáll az állandó használatból adódó kopásnak és jobban bírja az utazás, ingázás viszontagságait. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tükröződésmentes kijelzőnek hála napsütésben, illetve sötétben is kényelmesen használható.

Amennyiben a notebookot játékra szeretnénk használni, inkább a consumer kategória csúcsán kell körülnézni, hiszen a játékok által megkövetelt csúcsteljesítményű grafikuskártyák csak ezekben, az akár kétezer euró feletti áron kínált gépekben találhatók meg. Játékhoz a legjobb választás még mindig az asztali PC, ugyanis nemcsak jóval olcsóbb, mint egy gamer notebook, de meghibásodás esetén könnyebben javítható és bővíthető is.

 

Mire figyeljünk vásárláskor?

Amennyiben pénztárcánk megengedi, úgy érdemes befektetni egy teljesen új business class notebookba. Ugyanakkor érdemes körülnézni a felújított (használt) business class gépek piacán is, ugyanis töredék áron kiváló minőségű termékhez juthatunk, amely még hosszú évekig megbízhatóan üzemel.

Ugyan a használatból adódóan ezek a berendezések nem teljesen karcmentesek, a szakszerű felújításnak és tisztításnak hála mégis tökéletesen üzemképesek.

Felújított business class notebookok

Felújított business class notebookok (HP Folio 9470M)

Csak olyan áruházból vásároljunk felújíott business class termékeket, amely garanciát is vállal. Ez általában a vásárlástól számítva egy évre szól, de találunk olyan áruházat is, amely két év garanciát és 30 napos próbaidőt is ad, így nincs rizikó.

Továbbá érdemes utánanézni annak is, hogy a termékhez kapunk-e előre telepített szoftver csomagot, legális operációs rendszert vagy épp vírusírtó szoftvert, esetleg ingyenes kiszállítást.

Vásárlás előtt tájékozódhatunk a vásárlói értékelésekről is az áruház weblapján vagy a közösségi oldalán is, így biztosan jó minőségű termékhez jutunk.

 


 

Ha felkeltettük érdeklődésed látogass meg minket a pc-shopban, ahol ki is próbálhatsz pár business class notebookot. Amennyiben inkább online vásárolnál válaszd webáruházunkat: www.lacne-pc.sk vagy www.felujitottpc.hu.

ATECHNET PC-SHOP a térképen

Kérdésed van? Írj nekünk bátran! Segítünk!