Close

2018-11-07

Vírusokról általánosan

Az első széles körben elterjedt számítógépes vírus az 1986-ban megjelent Brain volt. Ettől a ponttól kezdve folyamatosan jelentek meg újabb és újabb számítógépes kártevők. A kilencvenes években a számuk még ezres nagyságrendben volt mérhető, mára ez a szám  a sokszorosára növekedett. Az alapján, hogy hogyan viselkednek és mi a céljuk, különböző típusok alakultak ki. Most gyors áttekintést nyújtunk a legnépszerűbb fajtákról.

Hogyan kerülhet vírus a gépre?

Általános tévhit, hogy a számítógépes vírusok csak az interneten terjednek. Sajnos ez az információ téves, vírus lehet adathordozókon (pendrive, CD…stb.) is. Az interneten sem csak böngészés közben találhatunk rá, érdemes óvatosan kezelni a levelezéseinket is, hiszen emailben is érkezhetnek, csatolmányként.

Milyen vírusok vannak?

Trójai

Nevét a trójai falóról kapta, ebből adódóan a logikája is hasonló. Alapvetően hasznos programnak/fájlnak néz ki, ugyanakkor a háttérben hozzáférést biztosít a számítógépünkhöz mások számára. Ritkán csinál észlelhető kárt a gépen, többnyire a feladata csak a kapcsolat megteremtése.  Érkezhet akár üzenetben is csatolmányként, mondjuk szöveges dokumentumnak álcázva.

Férgek

A legjellemzőbb tulajdonságuk az önsokszorosítás, tehát terjednek a gépen, esetleg hálózaton is. Mivel programként működnek, így terhelik az erőforrásokat (CPU, memória…stb.), ennek következményeként lassíthatják a számítógépet. Tehát érdemes gyanakodni, ha számítógépünk lelassult, ismeretlen folyamatok futnak, magas az erőforrások kihasználtsága.

Kémprogramok

A legritkább esetben tartalmaznak rosszindulatú kódot, lényegünk pont az észrevehetetlenségben van. Tehát gépünket, rendszerünket nem károsítják közvetlenül. Céljuk a felhasználó személyes adatainak (jelszavak, banki hozzáférések…stb.) megszerzése, továbbítása. Enyhébb esetekben csupán a böngészési szokásainkat, keresési előzményeinket térképezik fel, ami alapján célzott reklámokat tudnak küldeni nekünk.

Spam

Ezek valójában kéretlen levelek, amelyeket több felhasználó is megkap egyszerre. A levél tartalmazhat ajánlatot, felhívást, amiben a személyes adatainkat kérik, vagy akár kémprogramot, férgeket is csatomlányként. Ide sorolható a közösségi oldalakon terjedű álüzenet is, ami megnyitás esetén továbbítja magát. Lényegében terheli a hálózatot, rendszert feleslegesen, illetve további kártevőket is juttathat a gépre.

Zsaroló vírusok

A zsaroló vírusok produkálják a leglátványosabb tüneteket. A gépen lévő fájlokat lekódolják, tehát nem tudjuk megnyitni őket. Ezután egy üzenetben figyelmeztetnek, hogy amennyiben szerenénk visszakapni a fájljainkat, bizonyos időn belül fizessünk ki egy általuk megszabott összeget. Sajnos a lekódolás után már szinte lehetetlen visszahozni az adatokat.

Szinte a végtelenségig lehetne részletezni a vírusok fajtáit, működésüket, de ez nem volt célunk. Általánosan elmondható, hogy érdemes hangsúlyt fektetni a megfelelő védelemre, ezzel meg tudjuk előzni az esetleges kellemetlenségeket, adatvesztést, felesleges kiadásokat.

Mi kell a megfelelő védelemhez? Mindenképp ajánlott a a frissítések telepítése az operációs rendszerhez, hiszen ezekkel a biztonsági réseket is javítják. A legfontosabb azonban, hogy olyan vírusirtót válasszunk, ami állandóan naprakész, képes gyorsan reagálni az újonnan felbukkanó kártevők ellen is!

A FOLYTATÁST IDE KATTINTVA OLVASHATOD.