Close

2018-11-16

Azt gondolod, ami ingyen van, ugyanolyan jó, mintha fizetnél érte?

Ahogy azt az előző bejegyzésünkben említettük, az első személyi számítógépre írt vírus 1986-ban jelent meg. Ez  az esemény egy új gondolkodásmódot követelt meg a felhasználóktól, programozóktól egyaránt. Innentől kezdve számolni kellett a kockázattal, amit a számítógépes vírusok jelentettek.

Eltelt 30 év, a vírusok száma csak nőt és egyre veszélyesebbek is lettek, ennek ellenére tapasztalataink alapján a számítógépes biztonság még mindig nem fontos a többségnek. (Legalábbis az első komolyabb kellemetlen élményig nem). Az online fizetés és a digitális élet korában érdemes lenne mérlegelni. Nézzük meg most az egyik legfontosabb/leggyakoribb kérdést, ami felmerül.

Ingyenes vagy fizetős vírusirtót?

Az ingyenes vírusirtókat  kezdjük a legalapvetőbbnél. Az újabb operációs rendszerekben már van beépített antivírus. Ezeket a rendszerrel együtt megvesszük a géphez, ez benne van az árban. Működnek is a maguk módján, de a védelmük kb. 60-70%-os lehet, mivel csupán alapszintű védelmet nyújtanak. Olyan ez, mint az autóknál az alapmodell: lehet vele autózni, de az ablakot kézzel kell letekerni, és hiányzik a szélvédő 😉 .

A másik ingyenes kategória az, mikor egy fejlesztő csinál egy ingyenes verziót. Több ismertebb gyártónak is van ingyenes verziója. Ezek szintén nem nyújtanak teljes védelmet, a céljuk főleg hogy kedvet csináljanak a vásárláshoz. Egy általános védelmet kapunk szintén, utána rosszabb esetben sok reklámot, hogy további kiegészítőket vásároljunk a programhoz, amivel hatásosabban védhetjük a gépet (vagy akár gyorsíthatjuk is). Legtöbb esetben azonban pont ezek a programok lassítják az eszközt.

Miért fizetős? Miért fizetünk?

A vírusirtóknak lépést kell tartani a vírusok fejlődésével, tehát állandóan fejleszteni kell őket. Ezen olykor több száz ember dolgozik, természetesen nem ingyen. Ezt kell megfizetni valójában. Ez azt is megmagyarázza, hogy miért lehetetlen, hogy egy ingyenes program jobb legyen. A pénzünkért persze plusz védelmet (és plusz funkciókat is) kapunk, ami már nem 60-70%-ban véd, hanem 99%-ban is akár.

Pontosan mit is kapunk a pénzünkért?

  • Mindig a legújabb szoftvert.
  • Folyamatos (napi többszöri) vírusadatbázis frissítést.
  • Részletesebb beállításokat.
  • Szélesebb körű védelmet.
  • További funkciókat: pl. szülői felügyelet, távfelügyelet, titkosított banki átutalás, stb.
  • Alacsony gépigényt (nem lassítja az eszközt)

Zárjuk a témát egy örök klasszikus indoklással, miért nem kell “komolyabb ” vírusirtó: “Én csak olvasgatok az interneten, esetleg facebookozok…”
Egy zsaroló vírus nem azt figyeli, hogy ki mit csinál (csak), hanem, hogy hol fertőzhet!