Close

2019-08-22

Szünetmentes tápegység

Mindenki megtapasztalta már milyen kellemetlen, mikor épp munka közben veszik el az áramot. A következő témakör ezért a szünetmentes tápegység.

Mire szolgál?

szünetmentes tápegység (angolul: Uninterruptible Power Supply, röviden: UPS) olyan eszköz, mely elektromos áramot biztosít a számítógépeknek és egyéb elektromos berendezéseknek, ha megszűnik a hálózati áramforrás, feszültségingadozás van, vagy áramszünet lép föl. Azért hozták létre, hogy ha a programfutás közben kapcsoljuk ki a gépet, vagy áramszünet lép fel, akkor a gép memóriájában (RAM) lévő dolgok elvesznek, ez adatvesztéshez és az adatok összezavarodásához vezethet, további motiváció lehetett a korai drága számítógépek magas amortizációs költsége, valamint a folyamatos üzem iránti igény.

Tipikus „áthidalási idő”, amíg a szünetmentes tápegység a rákapcsolt fogyasztót el tudja látni, a néhány perctől pár óráig terjed, ezután a tápegység az akkumulátora védelmében kikapcsol.

 

Mire jó ez nekem? 

Mivel a PC-nél egyáltalán nem található, a notebookoknál pedig 2-3 év alatt teljesen tönkremegy az aksi, ezért áramkiesés esetén nagyon könnyen történhet meg velünk, hogy lekapcsol a gépünk. Ennek hatására elveszítünk valamilyen adatot. Ez az adat lehet dokumentum, valamilyen éppen írás alatt lévő táblázat, és előfordult már hogy a könyvelés adatbázisa sérült meg (ez nagyon súlyos probléma volt, mert csak egy használhatatlan adathalmaz maradt az eset után, és elölről kellett kezdeni az egész éves munkát…).
Egy ilyen hirtelen áramkiesés a programok hibáján kívül akár HW azaz fizikai hibát is okozhat ahogy fent is írtam.

A szünetmentes táp rendelkezik egy biztosítékkal is, így a túlfeszültség ellen is védelmet nyújt.

 

Milyen adatokat nézzek a vásárláskor? 

Erre érdemes odafigyelni vásárláskor:

  • Milyen csatlakozási lehetőség van? – Előfordul hogy nincs a tápon French (normál fali konnektor) csak IEC (trapéz alakú, PC hátsó oldalán látunk ilyet).

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Mekkora mennyiségű áramot képes eltárolni és leadni (W) ? – Minél nagyobb ez a szám annál tovább tudod üzemeltetni a rá kötött eszközöket (általában az ár is ennek arányában növekszik).
  • Akkumulátor cserélési lehetősége –  Mivel az eszköz évtizedekig szolgálhat minket 3-5 évente cserélni kell benne az aksikat. Sajnos, az energia tárolási technológiánkon még fejleszteni kellene… Ez még mindig olcsóbb megoldás, mint venni egy újat ;). Mivel értelemszerűen nem ceruzaelemmel működik az eszköz, speciális akkumulátorok kellenek bele. De vajon van lehetőség kiszerelni, és lehet még vásárolni bele pótalkatrészt?
  • Márka – Mivel a drága eszközeinket kössük rá, fontos hogy minőséges alkatrészből legyen összerakva a megmentőnk. Tapasztalataink szerint a márkás eszközök akkumulátora is sokkal hosszabb ideig képes ellátni a feladatát. (Pl. APC)

 

Mennyi ideig fog működni az eszközöd ha áramkimaradás van?

Ez a fogyasztás és az akkumulátor tároló kapacitásának a függvénye. A legtöbb esetben ha pl. egy PC, monitor, hangszórók van rákötve egy 360W-os egységre 15-35 percet működnek. Ez bőven elég hogy minden fontos dolgot elmentsünk és megfelelően kikapcsoljuk a gépünket.

 

Mit tegyek? 

Gyere be üzletünkbe, és mi mindent részletesen elmagyarázunk!
Megnézheted a  FSP/Fortron UPS ECO 600 FR, 600 VA / 360 W szünetmentes tápot, ami nagyon gazdaságos áron van, mégis tökéletes belépő szintet képvisel. 1-2 eszközre tökéletesen megfelel!

És választhatod a “márkásabb” és nagyobb kapacitást bíró APC Back-UPS 700VA\ 390W. Ez jóval erősebb, és az akkumulátor cseréje is biztosabb lábakon áll. Mi ezt ajánljuk! 😉

 

  • FSP/Fortron UPS ECO 600 FR, 600 VA / 360 W – 56€ helyett csak 44,90€
  • APC Back-UPS 700VA\ 390W – 110€ helyett csak 94,90€

Az akció 2019. aug. 26. és szeptember 7. között tart!

 

Természetesen rengeteg választási lehetőséged van ezeken kívül, keress minket az alul látható elérhetőségeinken.

 

Kérdésed van a technológiával kapcsolatban?

Képtalálat a következőre: „kérdésed van?”

Keress minket személyesen a furbify PC SHOP-ban Gútán a Győr utca 19 (Rábska 19) alatt.

További elérhetőségeink:

Telefon: 0915 628 586
Email: shop.kolarovo@furbify.eu

Facebook: https://www.facebook.com/furbify.atechnet/

Instagram: https://www.instagram.com/furbify.atechnet/