Close

2019-10-02

Ezért (is) lassú a géped! 2. rész – Kártékony és idegesítő programok

Kártékony és idegesítő programok (itt kezdődik az érdekes rész :D)

  • Vírusok – Kártékony programok, amik a felhasználó tudta nélkül települnek. Legtöbb esetben a felhasználó indítja el (e-mail melléklet, vagy kétes forrásból letöltött programok, stb.) az első alkalommal. Utána szinte minden elképzelhető rossz dolgot csinálnak. Rengeteg fajtája létezik. (99% védelmet csak egy fizetett, jól bevált vírusirtó nyújthat. Pl. Eset család)
  • Zsarolóvírusok – Mai időnk legkártékonyabb vírusai, nagyon elterjedtek, ráadásul napi szinten frissítik a bűnözők. Az első indítást itt is a felhasználó idézi elő. Legtöbb esetben e-mail mellékletként érkező állományban található, de terjedt már Facebook üzenet küldő rendszerén is. Lekódol minden nem létfontosságú állományt. Elsődlegesen a felhasználó képeit, videóit, adatbázis-állományait, könyvelést, stb. Lekódolás után “váltságdíjat” kérnek, ami 400€ felett szokott lenni. Sajnos az esetek 99%-ában nem lehet visszafejteni a kódolt állományokat, azaz elveszik minden adat, ha fizet a felhasználó, ha nem. Arról ismerhető fel, hogy az állományok kiterjesztése megváltozik, és nem indíthatóak el. Ha pl. van olyan képed, amit a géped nem indít el, lehet nálad is elkezdődött ez a lekódolási folyamat. Állj meg boltunkban, és megnézzük neked 😉 99% védelmet csak egy fizetett, jól bevált vírusirtó nyújthat. Pl. Eset család.
  • Böngészőbe beépülő reklámozó programok – Biztos találkoztál már olyannal, hogy egy weboldal meglátogatásakor előugrik egy ablak azzal, hogy “az oldal szeretne üzeneteket megjeleníteni a böngésződben”. Ehhez hasonló módon, szinte minden böngészőbe be tud épülni egy modul, ami utána elkezd reklámokat megjeleníteni. A készítők bizonyos kattintás, vagy vásárlás után pénzt kapnak. Ez az indítéka a készítőknek. Egyesével távolíthatóak el.
  • Önálló reklámozó programok – Legtöbb esetben egy ingyenes program telepítésekor kerül a gépbe. A felhasználó a telepítés közben nem vesz ki egy pipát, és ezzel egyetért a reklámozó szoftver telepítésével. A képernyő oldalán folyamatosan előugró reklámok jelzik, hogy “fertőzött” valaki. Rettentő idegesítő tud lenni. Egyesével távolíthatóak el.
  • Kémprogramok – Szintén ingyenes programokkal, nem megbízható forrásból letöltött állományokkal, e-mailben, üzenetküldő rendszeren vagy weben terjed. Figyelheti akár a leütött billentyűket is, amivel a bűnözők szert tesznek a felhasználó belépési neveire és jelszavaira is. Ezzel a módszerrel csalásokat lehet elkövetni. Ugyanezek a kártékony programok figyelik a böngészési szokásokat, és reklámokat is megjeleníthetnek. Léteznek speciális programok az eltávolításukra.
  • A programok öreg verziói – Minden programot muszáj frissíteni. Biztonság, gyorsaság, kompatibilitás csak pár fontos dolog, amit a frissítéskor kapunk. Ha a program öreg verzióját használjuk, gyakran előfordul, hogy sebességet vesztünk, és akár hibákkal is találkozhatunk.

Következő rész:

Hogyan védekezhetek a kártékony és idegesítő programok ellen? (2019.10.03.)

Képtalálat a következőre: „virus protection”