Close

2017-04-24

Felújított számítógép vs. Új (1. rész)

Az általános vélekedés szerint a használt jelző a silány minőség szinonimája, különösen a számítástechnikai vagy elektronikai cikkek piacán. Bevallom őszintén először én is a szkeptikusok táborát erősítettem és számítógép vagy notebook vásárlása esetén csakis egy teljesen új berendezés jöhetett számításba.

Mivel ezek a berendezések meglehetősen költségesek, pláne ha nagyobb teherbírású (grafikai munkákhoz vagy akár videovágáshoz is alkalmas) gépeket szeretnénk, ezért erőt vettem magamon elnyomtam az előítéleteimet és körülnéztem a használt gépek piacán.

Az apróhirdetésekkel kezdtem mint mindenki, de ezeknél általában jóval nagyobb a rizikófaktor, mivel az eladók (néhány kivételtől eltekintve) egyáltalán nem vállalnak garanciát a termékre, nem beszelve arról, hogy simán belefuthatsz egy kétes forrásból származó tételbe is ami elég kellemetlen helyzetet teremthet.

Az ismerőseimtől hallottam először a felújított (ún. repasz) gépekről, amelyek egész jó alternatívának tűntek árban és értékben egyaránt, mindezt két éves garanciával! Mivel munkaállomásra volt szükségem, ezért fontos volt, hogy a teljesítményben ne legyenek kompromisszumok. Rengeteg memória, gyors SSD adattároló, minimum egy i5-ös processzor – ezek voltak az alapkövetelmények. Gyorsan találtunk is egy Dell OptiPlex 990 MT-t, amit sikerült az igényeimhez igazítani egy nagyobb kapacitású SSD-vel.

A PC oldalán néhány apró, jelentéktelen karcolás jelzi ugyan, hogy már használták de ez a teljesítményen egyáltalán nem mutatkozik meg. A bekapcsolás után pár másodperc alatt felfut a rendszer, a hűtés még játékok közben is szinte hangtalan, a doboz belseje tiszta és rendezett látszik, hogy hozzáértő kezek végezték a felújítást. A munkában gyorsan összebarátkoztunk és 8 hónapnyi használat után is zökkenőmentesen működik.

A bekapcsolás után pár másodperc alatt felfut a rendszer, a hűtés még játékok közben is szinte hangtalan, a doboz belseje tiszta és rendezett látszik, hogy hozzáértő kezek végezték a felújítást.

Pár hónapja akciósan hozzájutottam egy  szintén felújított Dell Vostro notebookhoz is, amivel szintén elégedett vagyok. Esztétikailag kifogástalan – látszik, hogy alig használták mégis lényegesebben olcsóbban jutottam hozzá mint egy új notebookhoz, általános használatra, netezésre szinte tökéletes.

Ezek után mindenkinek bátran ajánlom, hogy nyugodtan nézzen körül a felújított (repasz) gépek piacán, mert könnyen találhat potom pénzért egy megfelelő gépet akár az igényesebb (képszerkesztés, tervezőszoftverek, stb…) feladatokra is.

De mi is az a felújított PC?

A felújításra kerülő PC-k többsége az üzleti szegmensből (EU-s multinacionális cégektől és bankoktól) érkező, ún. business class modellek, tehát magas minőségi és ár-színvonalat képviselnek. Mivel ezeknek az első osztályú gépeknek csúcsvezetők igényeit kellett kiszolgálniuk, ezért minden egyes alkatrészük masszív és jól megtervezett, ráadásul olyan további szuper beépített funkciókkal rendelkeznek, amelyeket „átlagos” gépekbe biztosan nem építenek be.

Mikor érdemes körülnézned a felújított pc-k piacán?

  • ha irreálisnak tartod a vadonatúj számítógépek árát…
  • ha jó befektetésre vágysz…
  • ha neked, vagy gyermekednek gyorsan új gépre van szüksége tanulmányaihoz…
  • ha új munkatárs érkezett a céghez és gyorsan kellene egy munkaállomás…
  • ha játszanál egy játékot, de a régi számítógéped elavult hozzá…

Hol keressem?

Ha felkeltettük az érdeklődésed vagy esetleg további kérdéseid lennének ugorj be hozzánk az ATECHNET PC-Shopba, ahol a tanácsadás mellett ki is próbálhatsz néhány modellt a kínálatunkból. Ha inkább böngészni szeretnél termékeink között, akkor a www.lacne-pc.sk-n vagy a www.felujitottpc.hu-n megteheted. A megrendelt gépet akár személyesen is átveheted boltunkban. Minden termékünkhöz két év garanciát adunk.

Következő bejegyzésünkből megtudhatod, hogy mire érdemes figyelned felújított pc vásárlásakor. Tarts velünk!