Close

2017-05-15

Tisztítási útmutató (1. rész)

Kevés bosszantóbb dolog létezik annál, mint amikor a munka kellős közepén a notebookunk túlmelegedésre hivatkozva egy kis pihenőt kér és lekapcsol. Ennek az egyik lehetséges oka a nem megfelelően elvégzett tisztítás vagy annak teljes hiánya lehet. A nyári hónapokban sokan fordulnak hozzánk ezzel a panasszal, ezért arra gondoltunk készítünk nektek egy rövid útmutatót, melynek segítségével nemcsak tisztává varázsolhatod gépedet, de jelentősen meg is hosszabbíthatod annak élettartamát.

Kellékek

Mielőtt nekilátnánk, vegyük sorba a tisztításhoz szükséges kellékek listáját:

  • egy fogkefe vagy ecset
  • tiszta szesz/zsíroldó tisztítószer
  • Cyber Clean tisztító gyurma
  • fültisztító pálcika
  • antisztatikus törlőkendő
  • hűtőpaszta
  • sűrített levegő (spray)
  • gumikesztyű (opcionális)
  • LCD / TFT tisztító folyadék

Perifériák

1. Billentyűzet tisztítása

A billentyűzet alapos kitisztítása a különböző típusok esetében változhat, ugyanakkor vannak alapvető lépések, amelyek azonosak. Mivel a billentyűzeten rengeteg baktérium halmozódhat fel, nem elég csupán vizes kendővel megtörölni azt. Használj zsíroldó tisztítószert vagy eldobható antibakteriális törlőkendőt.

Ha az egyes billentyűk kiszedhetőek, akkor érdemes eltávolítani őket, hogy az alattuk felgyülemlett port és szemetet könnyebben el tudjuk távolítan. Amennyiben ez nem megoldható, a nehezen hozzáférhető helyekhez használhatunk zsíroldóba mártott fültisztítót is.

Praktikus megoldás a Cyber Clean gyurma, amelyet óvatosan a billentyűzetre nyomva nem csak a felületet, de a billentyűk oldalát és a közöttük levő réseket is ki tudjuk tisztítani. Ha nem áll rendelkezésünkre ilyen gyurma, akkor fogkefét is használhatunk, bizonyos mértékig ezzel is ki tudjuk takarítani a billentyűzetek közti réseket.

 

2. Egér tisztítása

Az egér az egyik legtöbbet használt periféria eszköz, ezért gyakrabban szorul egy kis tisztításra. A külseje könnyedén megtisztítható folyékony tisztítószerrel és kendővel. Az egér alján elhelyezkedő talpakat is érdemes letörölni, hiszen az ezeken felgyülemlett kosz akadályozhatja az egér mozgatását.

Különös figyelmet kell fordítani az optikára, amelynek tisztítása elvégezhető egy sima fültisztítóval. Az illesztéseket és a gombok közti réseket egyszerűen megtisztíthatjuk egy fogpiszkáló segítségével is.

Az egérpadról se feledkezz meg! Ezt könnyedén megtisztíthatod egy zsíroldó hatású folyadékkal átitatott törlőkendővel. A textil alátéteket szappanos vízzel és egy kefével gyorsan meg tudod tisztítani.

3. Monitor/kijelző tisztítása

Monitorokhoz mindenképp kifejezetten képernyőtisztításhoz ajánlott tisztítószert válasszunk. Ezekhez gyakran mellékelnek megfelelő kendőt is, amely nem karcolja a kijelzőt és nem szöszölődik. A törlőkendőt ezért érdemes körültekintően megválasztani.

A kijelző szélein használhatunk fültisztítót vagy ecsetet is, ha marad ott némi kosz a felület tisztítása után.

Fontos megjegyeznünk, hogy a kijelző megóvása érdekében a tisztítószert ne közvetlenül a kijelzőre fújd, hanem a tisztításhoz használt textilre. A kijelző réseibe könnyen beszivároghat a folyadék és így tönkreteheti azt.

A gépház tisztítása

Mivel a PC-házak hűtése a legtöbb esetben ventillátorokkal történik a szellőzőnyílásokon keresztül, így elkerülhetetlen, hogy a gépház belseje is porosodjon. Az optimális működés fenntartása miatt félévente nem árt portalanítani.

Ha van rá lehetőségünk, a tisztítást végezzük egy jól szellőző helyen (esetleg szabadban), ugyanis rengeteg por felhalmozódhat a gép belsejében.

A tisztításhoz le kell szerelni a gépház oldalsó borítását, hogy hozzáférjünk az egyes komponensekhez. Szigorúan csak akkor kezdjünk bele, miután áramtalanítottuk a számítógépet! Egyszerűen húzzuk ki belőle a tápkábelt, miután kikapcsoltuk a gépet. A kábeleket is érdemes áttörölni egy tisztítókendővel.

Miután eltávolítottuk a gépház oldalát, elkezdhetjük kifújni a port a ház belsejéből a sűrített levegő spray segítségével. Érdemes hangsúlyt fektetni a ventillátorokra, beleértve a processzor hűtését és a tápegységet is. A tápegység különösen sok port képes magába szívni, ezért fordítsunk rá fokozott figyelmet! A ventillátorokat ecsettel is portalaníthatjuk, ügyelve a kényesebb felületekre.

A csatlakozókat is érdemes portalanítani az alaplapon. Amennyiben szükséges használhatunk fültisztítót vagy ecsetet a tisztogatásához. Ügyeljünk arra, hogy portalanításnál ne használjunk túl magas nyomást, ugyanis ez megrongálhatja az alkatrészeket!

A gépház külsejét tisztítószerrel és törlőkendővel tudjuk megtakarítani.

 

A következő bejegyzésünkből megtudhatod hogyan tisztíthatod ki notebookodat ill. megmutatjuk azt is, hogyan pasztázhatod újra a processzort. Tarts velünk!