Close

2017-05-23

10 tudnivaló a zsarolóvírusokról

Az utóbbi hetekben az egész világon végigsöpört a WannaCry nevű zsarolóvírus, lebénítva közintézményeket, vállalatokat és az otthoni felhasználók gépeit. Ez a vírus többnyire email csatolmányként terjed és a gépünk adatait, fotókat, filmeket, fájlokat kódol le. Mivel a problémával kapcsolatban rengeteg a tévhit, ezért összeszedtük a tíz legfontosabb tudnivalót, amelyet tudnod kell.

1. Ez a valaha volt legnagyobb kibertámadás, körülbelül 200 000 gépet fertőzött meg világszerte egy hétvége alatt.

2. A célpontok a régebbi operációs rendszerek voltak (Windows XP, Windows 7, Windows Vista), amelyek nem voltak megfelelően frissítve.

3. A vírus elsősorban emailben terjed, csatolmányként. Érkezhet barátunktól is vagy esetleg a saját nevünkben, de a leggyakoribb, hogy egy ismeretlentől kapunk egy számlának vagy faxnak látszó mailt, vagy képet. Ezek többnyire be vannak csomagolva. Ha elindítjuk az állományt akkor fertőződik meg a gépünk, ezért minden emailt kezeljünk körültekintően!

4. Valószínűleg a váltságdíj kifizetése után sem oldhatók fel a lekódolt adatok. Ne fizessünk!

5. Az okostelefonok egyelőre nincsenek veszélyben. A rendszerfrissítéseket viszont érdemes telepíteni.

6, Az ESET Smart Security hatékony védelemnek bizonyult a vírusok ellen.

7. Létezik megoldás a kód visszafejtéséhez. A Wannakey nevű dekódoló néhány esetben képes visszafejteni a kódot. Csak abban az esetben működik, ha a gépet nem indítottuk újra. Sok fajta zsarolóvírus terjed a neten. Mind máshogy viselkedik.

8. Fontos adatainkról készítsünk biztonsági másolatot, akár felhőszolgáltatásba, vagy egy külső adattárolóra, még a fertőzés előtt!

9. Ha biztonsági másolatot egy USB kulcsra, vagy külső meghajtóra mentjük ne felejtsük el lecsatlakoztatni a gépről. A legtöbb zsarolóvírus a meghajtókat is átnézi és lekódolja.

10. És végül a legfontosabb: ha valamit nem tudsz, vagy nem értesz. Kérdezz bátran. Ha furán viselkedik a géped, vagy nem tudod megnyitni az állományaid, szólj és segítünk 😉

Reméljük segítünk megelőzni a bajt.