Close

2019-10-10

Memória a számítógépben. Mire szolgál? Mennyi kell belőle?

A memória (RAM – Random Access Memory) tárolja aktuálisan a processzornak szükséges legfontosabb programokat, adatokat. Azért van rá szükség, mert a háttértárral (HDD/SSD) ellentétben óriási olvasási, és írási sebességre képes, így gyorsabban tud dolgozni az adatokkal a számítógép.

A memória csak ideiglenes tároló egység. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg az eszköz áram alatt van, kikapcsolás után az adatok törlődnek. Mivel a rendszer memóriából csak pár GB található a számítógépünkben, előfordul hogy megtelik. Ilyenkor a háttértárra íródnak az ideiglenes adatok is, ami lassítja a folyamatot és a gépet. Ezen egyébként egy SSD meghajtó sokat tud segíteni (a HDD-hez képes 8-10x gyorsabban tud adatot írni és olvasni).

Képtalálat a következőre: „ram”

 

A memóriákból több fajta is létezik, és különböző fajták mennek a PC-be és a notebookokba is.

Képtalálat a következőre: „ram”


Mennyi memóriára van szükségem a számítógépben?

A minimális memória mennyiség attól függ mire használod a gépet. Egy átlagos felhasználó, aki csak internetezik, filmet néz, skype-ol, facebookozik a 4 GB (gigabyte) elegendő. De ha egyszerre több böngésző ablakot is nyitva tart, akkor nagyon gyorsan betelik.

– Ha szeretnénk a gyorsaságot növelni, ajánlott a 8GB. (egy 4 GB-os modul kb. 25-40€ körül mozog típustól függően).
– Egy másik megoldás egy SSD beszerzése. Ha nincs megfelelő hely a rendszer memóriában, az SSD sokat tud segíteni, ezen kívül minden betöltési időn rengeteget tud javítani.

Következő szint a játékosok. Aki játszik a számítógépen minimum memória 16GB, az ajánlott a 32GB. A játékok fájljai sokkal nagyobb méretűek, mint a weboldalak, ezért sokkal több memóriát is foglalnak. Nekik az optimális működéshez érdemes megfontolni a 2 (vagy 3) csatornás memóriákat, és gondoskodni a megfelelő hűtésről. A legtöbb játékosoknak szánt memória hűtőbordával van ellátva.

– Ha szeretnénk a gyorsaságot növelni, ajánlott a 32GB. (egy 8GB-os modul kb. 60€ körül mozog típustól függően).
– Egy másik megoldás egy SSD beszerzése. Ha nincs megfelelő hely a rendszer memóriában, az SSD sokat tud segíteni, ezen kívül minden betöltési időn rengeteget tud javítani.

Képtalálat a következőre: „ram with heatsink”

Utoljára pedig aki dolgozik a számítógépén. Nagyon memóriaigényes feladatok pl. a videóvágás, tervező programok használata, képszerkesztés, és akár a jó minőségben streamelést is ide sorolhatjuk. Nekik rengeteg rendszer memóriára (és erős processzorra) van szükségük, ha nem akarnak órákig várni a renderelési feladatokra. Nekik minimum 16GB, de ha van lehetőség akkor 32-64GB-ot ajánlunk.

Képtalálat a következőre: „render pc ram”

 

Mit tegyek ha memóriát szeretnék bővíteni?

A memóriák között nagyon nagy a választék, és itt most főleg a típusokra, és az alaplappal való kompatibilitásra gondolok. Ezért az egyik legjobb megoldás, ha be tudod hozni üzletünkbe a számítógéped vagy laptopod. Átvizsgálás után tudunk adni egy árajánlatot, és azonnal bővíteni is tudjuk. Ez legtöbb esetben csak pár percet vesz igénybe! Előfordul, hogy a notebookba speciális memóriára van szükség, ilyenkor 1-2 nap alatt le tudjuk rendelni a szükséges alkatrészt.

Ha megvan a pontos alaplap típusod, vagy a notebookod pontos típusa, email-ben vagy Facebook-on is érdeklődhetsz 😉

Kérdésed van a memóriákkal kapcsolatban?

Keress minket személyesen a furbify PC SHOP-ban Gútán, a Győr utca 19 (Rábska 19) alatt.

További elérhetőségeink:

Telefon: 0915 628 586
Email: shop.kolarovo@furbify.eu

Facebook: https://www.facebook.com/furbify.atechnet/
Instagram: https://www.instagram.com/furbify.atechnet/